Recensies “Beelden uit Giethoorn”
Recensie Poeziecentrum Nederland
Beelden uit Giethoorn
Kees Blokland
Uitgeverij: Cees Duine uitgever
Recensies:
“hier ben ik thuis
ik ken twee werelden
van binnen
de grond proeft
anders maar mijn huizen
zijn me even lief
en als ik onderweg ben
heb ik niets verlaten”,
aldus het laatste gedicht in deze bundel. Kees Blokland, zo leert het colofon, beweegt zich tussen Amsterdam en Giethoorn, waar hij afwisselend woont. In deze bundel combineert hij 22 gedichten van hemzelf met 14 tekeningen van Famke Hajonides. De gedichten zijn ook in Engelse vertaling afgedrukt. Gedichten en tekeningen zijn sterk op elkaar gericht, observaties van de dichter zijn tevens beelden van de tekenaar en/of omgekeerd. Op deze manier kun je als lezer en kijker eenvoudig dubbel genieten. De gedichten laten zich eenvoudig “vangen”, er staat wat er staat en dat maakt deze bundel extra toegankelijk. Mooie natuurobservaties en -ervaringen.
Recensie Steenwijker Courant 27-6-2022
Een mooier compliment kon dichter Kees Blokland niet krijgen voor zijn nieuwste gedichtenbundel ‘Beelden uit Giethoorn’ die zaterdag ten doop werd gehouden in de Doopsgezinde kerk aan het Binnenpad. De loftuiting werd uitgesproken door de rasechte Gieterse Femmy Woltman-Groen die de gedichtenbundel ‘merakels mooi’ noemde en ‘poëzie waarin voor Gietsersen veel herkenning zit’.
Roel Kleine • Vandaag, 12:00 • Steenwijkerland
De bundel van de ook in Giethoorn woonachtige Blokland zou al in maart 2020 gelanceerd worden, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Het boek is geïllustreerd door Famke Hajonides. In het Engels heet de bundel ‘Images from Giethoorn’. Corona was zaterdagmiddag overigens opnieuw een spelbreker bij de presentatie, want Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum en presentator van kunstprogramma’s, moest thuisblijven in Amsterdam, geveld door het coronavirus. Van Os zou in Giethoorn een voordracht houden over het belang van landschap in de kunst.
‘Verborgen wereld’
Blokland zelf gaf een korte uiteenzetting over de totstandkoming van zijn gedichten over Giethoorn. „Mijn bedoeling is om de rijkdom achter Giethoorn te laten zien. Achter het dorp zit een verborgen wereld. Ik heb geprobeerd dat zichtbaar te maken”, hield de dichter zijn gehoor voor. Famke Hajonides heeft de bundel ingekleurd met gouaches, gebruik maken van de sjabloontechniek, legde de kunstenares uit. „Steeds heb ik geprobeerd de essentie van de gedichten in mijn gouaches te vangen”, stelde Hajonides.
Kleurrijke en fantasierijke hommage
Woltman-Groen liet weten dat de gedichten van Blokland haar direct aanspraken. „Een kleurrijke en fantasierijke hommage aan Giethoorn”, betitelde zij de poëzie over haar geboorte- en woonplaats. Woltman-Groen maakte ook nog even van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor de streektaal, waarin zij schrijft. „Streektaal is aan het verdwijnen en dat is jammer, want streektaal voelt als een warme jas die goed van snit is.”
Voorafgaande aan de presentatie van de gedichtenbundel werd een film vertoond van Roel Boer over Giethoorn, doorspekt met gedichten van Blokland en gouaches van Hajonides. Voor een muzikaal intermezzo werd gezorgd door violiste Kirsti Goedhart en organist Jeroen Koopman. Aan het einde van de bijeenkomst konden de bezoekers het boekwerkje laten signeren door de auteur Blokland.
Laat een reactie achter